Een Travellerspoint blog

Canada & USA 2011- dag 14

Woensdag 3 augustus 2011- Icebergs en het hol van pluto

semi-overcast 15 °C
Bekijk Canada & USA 2011 op Exhalations's reiskaart.

Route: Jasper NP - Wells Gray PP
Afstand: 383 km
Activiteiten: Cavell Meadows & Angel Path Loop, Clearwater Lake, Wells Gray PP
Weer: bewolkt
Wildlife: 1 Caribou, 1 Bever, 1 Pika, 1 Zwarte beer, alweer vele eekhoorns
Overnachting: False Creek Campground, Clearwater Lake

De wekker gaat af om 8u want we hebben vandaag weer vanalles gepland:
in de voormiddag een stevige wandeltocht van 9 km en in de namiddag een autotocht van 380 km richting Wells Gray Provincial Park.

IMG_2170.jpg

Na een ontbijt met eieren plooien we de tent op en vertrekken meteen naar de voet van Edith Cavell Mountain waar we starten met de Angel Path Loop. Dit is een wandeling van slechts 1,6 km dat leidt tot het ongelooflijk mooie meertje aan de voet van de Edith Cavell Glacier. De ijsbrokken liggen er verspreid in het meer en de gletsjer geeft het meer een melkachtig groene schijn. Prachtig!

IMG_2180.jpgIMG_2186.jpgIMG_2190.jpgIMG_2198.jpgIMG_2202.jpg

De Loop is nogal druk bezocht door toeristen omwille van de korte en gemakkelijke aard van de wandeling en de prachtige omgeving. Wij laten het hier niet bij en combineren de Loop met de Cavell Meadows Trail. In totaal goed voor 9 km en een stijging van 1753m naar 2200m.
Vooral het einde is een flinke kuitenbijter en herinnert ons aan de stenen maanlandschappen in Noorwegen.
Onderweg zien we een bever, een pika, enkele eekhoorns en in de verte zelfs een zeldzame Caribou !

IMG_2206.jpg
IMG_2231.jpg
IMG_2207.jpgIMG_2208.jpgIMG_2209.jpg

Uiteraard begint het alweer te regenen van zodra we aan de top zijn maar de uitzichten over de Edith Cavell glacier zijn zeker de zware klim waard!
IMG_2210.jpgIMG_2212.jpgIMG_2219.jpgIMG_2221.jpgIMG_2222.jpgIMG_2226.jpg

Na de wandeling vertrekken we richting Wells Gray PP.
Wells Gray PP stond aanvankelijk niet op onze planning, maar na de tip van het nederlands koppel hebben we besloten om toch een dag in het park door te brengen. Wells Gray is een minder gekend provinciaal park maar spreekt ons vooral aan omwille van de kano-mogelijkheden op het 22 km lange meer, met de mogelijkheid om wild te kamperen langs de oevers.

Onderweg naar Wells Gray zien we nogmaals een zwarte beer langs de drukke baan.
IMG_2249.jpg

We tanken aan een tankstation waar er nog voor ons getankt wordt. Wat een service!
Via het stadje Clearwater rijden we Wells Gray binnen om tot het begin van Clearwater Lake te geraken. We rijden 60 km over een klein baantje, waarvan de laatste 23 km er in een heel slechte staat bij ligt. We kruisen onderweg geen enkele auto en eventjes twijfelen we over onze keuze en vragen we ons af waar we gaan belanden. Na bijna twee uur rijden (voor maar 60 km!) komen we eindelijk terecht aan False Creek Campground. We zijn werkelijk in the middle of nowhere beland. De bewoonde wereld is hier ver weg! Buiten een camping en een hutje is hier niets.

IMG_2257.jpgIMG_2260.jpg

In het hutje reserveren we de kano's voor de volgende 2 dagen en na een slaatje en een theetje aan het kampvuur leggen we de spullen gereed voor de tocht en gaan we slapen.

IMG_2264.jpgIMG_2266.jpg

Geplaatst door Exhalations 9:07 Gearchiveerd in Canada Tagged glacier wells gray loop meadows clearwater edith cavell Reacties (0)

Canada & USA 2011- dag 13

Dinsdag 2 augustus 2011- Meren en cowboys

semi-overcast 23 °C
Bekijk Canada & USA 2011 op Exhalations's reiskaart.

Route: /
Afstand: /
Activiteiten: Annette Lake, Lake Patricia, Pyramid Lake, Horsebackriding
Weer: bewolkt
Wildlife: 1 Wapiti of mule deer, 1 white Bald eagle nest, Vele eekhoorns
Overnachting: Snaring River Campground, Jasper NP

Na een heerlijke lange nacht en een stevig ontbijt checken we uit en gaan we op zoek naar een kampeerplekje in de buurt van Jasper. We blijven nog één nacht in Jasper NP en willen er vroeg bij zijn want de toffe, basic campings zijn hier snel vol. We vinden een plekje in de Snaring River Campground, stellen de tent op en vertrekken voor een erg rustig dagje in en rond Jasper.
IMG_2025.jpg

De zon schijnt dus gaan we richting Annette Lake. Het is zelfs warm genoeg om onze bikini's aan te doen en te gaan zwemmen in het meer. Er lopen wat wandelaars voorbij maar we zijn de enigen die zwemmen in het meer (het is toch best wel koud...).
IMG_2054.jpgIMG_2035.jpg

Plots komt een Wapiti (of is het een Mule Deer?) via het water naar ons toe. Het wild dier komt steeds dichterbij en we gaan eventjes uit het water om het te laten voorbijgaan. Wat een scène: zwemmen met een wild hert vlakbij in het water !
IMG_2046.jpgIMG_2049.jpg

Na een picnic aan het water wandelen we nog voorbij een nest van de zeldzame "White Bald Eagle". Dankzij de verrekijker vangen we een glimps op van de roofvogel.

We besluiten Annette Lake te laten voor wat het is (het begint al wat drukker te worden) en rijden naar Patricia Lake en Pyramid Lake. Na een wandeling gaan we naar de Ranch op de heuvel om te gaan Horsebackriden. We vonden het paardrijden in Montana zo leuk dat we het hier nog eens willen over doen.
IMG_2075.jpg IMG_2079.jpgIMG_2082.jpgIMG_2089.jpg

Na de tocht op de paarden Dakota en Pal in het gezelschap van een cowboy die dacht dat Belgie in de US ligt (!), rijden we terug naar de camping.

We wandelen even langs de oever van de Snaring River, vlak aan onze tent en genieten van de frisse berglucht.

IMG_2115.jpgIMG_2130.jpg

We koken voor het eerst op het kampvuur (en niet met het campinggaz-vuurtje) en maken steak, gevulde champignons en aardappelen met peer en chocolade als dessert.

IMG_2100.jpgIMG_2097.jpg
IMG_2102.jpg

Als dat geen goede afsluiter is van deze laid-back dag !

IMG_2164.jpg

Geplaatst door Exhalations 4:22 Gearchiveerd in Canada Tagged lake jasper pyramid np patricia annette Reacties (0)

Canada & USA 2011- dag 12

Maandag 1 augustus 2011 - Comfort en civilisatie

sunny 20 °C
Bekijk Canada & USA 2011 op Exhalations's reiskaart.

Route: Rampart Creek - Jasper
Afstand: 130 km
Activiteiten: Icefields Parkway, Jasper, Medicine Lake, Maligne Lake
Weer: zonnig
Wildlife: 3 tal Mountain goats, 1 Baby grizzly, 1 Whitetail deer, Andere herten
Overnachting: B&B Greenwood Lodge, Jasper NP

Vandaag rijden we verder richting Jasper, het stadje in Jasper NP. We doen dit via de Icefield Parkway en stoppen onderweg nog aan de Sunwapta Falls en de Athabasca Falls.

IMG_1853.jpg IMG_1877.jpg IMG_1901.jpgIMG_1905.jpg

In Jasper besluiten we voor één nacht niet te kamperen maar een B&B te nemen.
De campings zijn hier zo rudimentair dat je meestal enkel over een dry toilet beschikt (geen doortrek-wc maar wel een hudo), eventueel een kraantje stromend water, en maar héél erg zelden een sanitaire blok met een lavabo en een douche. Tanden poetsen, koken, afwassen,.. alles doe je met behulp van het kraantje en dan moet je nog oppassen dat je je afwaswater niet zomaar ergens weggiet maar dat doet in een uitgegraven put of in een daartoe voorzien roostertje (om de beren niet aan te trekken). Elke kampeerplaats heeft wel een firepit en een bankje. Houtblokken kun je in Canada op elke camping verkrijgen (maar je betaalt er wel een fire-permit voor). Dit soort van basic kamperen vinden we allebei heerlijk, maar na een week verlangen wel naar een douche en kijken we uit naar het comfort van een badkamer en een echt matras (onze kampeermatjes zijn niet slecht, maar toch...).
IMG_2156.jpg
Vandaar een B&B ....

In het touristen infopunt vinden we een lijst met alle B&B en staat er op een bord aangegeven welke B&B's nog plaats hebben.
Na eventjes (gratis) rondbellen belanden we bij de Greenwood Lodge bij Kirsten en Guy Boisfort, twee Franse Canadezen.

We krijgen er een suite met twee kamers, een superluxe badkamer en ook... wifi ! We nemen meteen een bad om al het vuil weg te schrobben en we wassen onze vuile kleren. Warm stromend water is echt een luxe geworden!
Wanneer we helemaal proper zijn doen we inkopen (jaja, we hebben zelfs een frigo ter beschikking !) en lunchen we in de zon op het terrasje van de B&B.

IMG_1908.jpg

Nadien rijden we via Maligne Road naar het prachtige Medicine Lake en verder tot aan Maligne Lake. Een boottochtje naar Spirit Island zien we niet zitten omwille van de prijs en de toeristische aard van de tocht. Aanvankelijk zouden we van hieruit vertrekken voor een driedaagse trektocht langs de Skyline Trail en gingen we wildkamperen, maar we hebben besloten de trektocht niet te doen omdat we niet voldoende voorbereid zijn en ons op die manier minder moeten opjagen...

IMG_1926.jpgIMG_1928.jpg

We genieten uiteraard van het uitzicht aan Maligne Lake en keren terug richting Jasper via de Maligne Road.
IMG_1977.jpg IMG_1981.jpg

Deze weg staat erom bekend dat je er veel wildlife kan spotten, dus rijden we erg traag en scannen we de berm op zoek naar een beer of hert.
We hebben geluk want onderweg zien we een whitetail deer, enkele geiten, een baby-grizzlybeer en nog wat herten. Het blijft echt adembenemend om een beer te zien grazen in de berm op nog geen drie meter afstand... !

IMG_1993.jpgIMG_2002.jpg
IMG_2006.jpgIMG_2009.jpg
IMG_2015.jpg

s' Avonds gaan we gaan eten in Earls. We hebben veel gelezen over Earls op een website met reisverslagen over Canada (klik hier), en beslissen om de keten eens uit te testen.

IMG_2024.jpg

Na een margarita, taco en burger, kruipen we in het heerlijke bed en vallen we snel in slaap.

Geplaatst door Exhalations 3:06 Gearchiveerd in Canada Tagged lake jasper maligne medicine Reacties (0)

Canada & USA 2011- dag 11

Zondag 31 juli 2011 - Gletsjers en morenen

semi-overcast
Bekijk Canada & USA 2011 op Exhalations's reiskaart.

Route: Rampart Creek- Athabasca Glacier - Rampart Creek
Afstand: 100 km
Activiteiten: Athabasca Glacier, Parkers Ridge hike, Icefields Parkway
Weer: afwisselend bewolkt en zonnig, koud
Wildlife: 1 ptarmigan + kleintjes
Overnachting: Rampart Creek Campground, Icefields Parkway

Vandaag gunnen we onszelf een langere nacht en staan we pas om 8u op. Wetende dat we elke avond vroeg onder wol kruipen, hebben we echt wel lang kunnen slapen. De tent moeten we niet afbreken want we slapen vannacht terug op dezelfde campground.
IMG_1838.jpgIMG_1844.jpg

We rijden meteen naar het Icefield Center, een beetje verder op de Icefield Parkway. Daar ontbijten we met pancakes en french toast voordat we ons naar de voet van de Athabasca Glacier begeven. We hebben een Icewalk Deluxe geboekt via www.icewalks.com.
De meeste toeristen nemen een bus tot aan de voet van de gletsjer en stappen dan over op de Snowcoach, een bus met enorme wielen die op de gletsjer rijdt. Wij kiezen voor de minder toeristische, meer ecologische en avontuurlijke tocht van vijf uur te voet over de gletsjer. De gletsjer verliest alsmaar lengte en het lijkt ons onverantwoord om dit proces nog wat te gaan versnellen door met een bus op de gletsjer te rijden. Bovendien zie je te voet veel meer, voel je je meer verbonden met de gletsjer en kom je op plaatsen waar de meesten niet komen.

Het regent en het ziet er niet naar uit dat het meteen zal opklaren, dus doen we onze warmste kleren aan (7 laagjes!) en krijgen we van onze gids Bernard nog extra gear zoals een parka en een extra paar handschoenen. Bernard is een echte canadees en spreekt met een geweldig accent. Het typisch canadese stopwoordje 'eh' wordt te pas en te onpas gebruikt en wanneer hij 'about' zegt klinkt het eerder als 'a boat'.

IMG_2932.jpgIMG_2933.jpgIMG_2941.jpgIMG_2942.jpg

We krijgen elk een paar crampons om onder onze schoenen te hechten opdat we meer grip zouden hebben op het ijs en starten aan de tocht over een deel van de gletsjer, uiteraard niet nadat we een waiver hebben getekend waarin staat dat we alle verantwoordelijkheid op ons nemen.
De tocht over de gletsjer is heel erg mooi en leerrijk (ook al was de gletsjertocht in Noorwegen veel avontuurlijker en sportiever ;-)) en we genieten van het eindeloze uitzicht over het ijs. Om tot het einde van de gletsjer te geraken zou je meerdere dagen nodig hebben. Wij doen slechts een stukje van de gletsjer en hebben het gevoel dat we al ver gestapt hebben.
Omwille van het slechte weer wordt de tocht helaas wat ingekort en blijven we maar een drietal uurtjes op de gletsjer. Spijtig!

IMG_2943.jpgIMG_2949.jpgIMG_2951.jpgIMG_2952.jpgIMG_2955.jpgIMG_2970.jpg

Na de gletsjertocht praten we even met een nederlands koppel die ons enkele tips geven voor het verloop van onze reis (ze raden ons een B&B in Jasper aan, en raden ons ook aan een kanotocht in Wells Gray PP te doen).

Omdat we nog niet genoeg gewandeld hebben naar onze goesting beslissen we om de klim op de Parkers Ridge te doen, goed voor een 5 km heen en terug en een hoogteverschil van 250m. We hebben echter pech want zodra we boven zijn begint het weer te regenen en belemmeren de wolken het uitzicht. Het lijkt wel een constante want telkens we een berg opklimmen begint het te regenen !
Onderweg komen we wel een ptarmigan met z'n kleintjes tegen.

Na een stop in Satskechewan Crossing voor wat eten in te slaan (de keuze is beperkt dus kiezen we voor wat drank en worstjes), keren we terug naar de camping en beginnen we aan het avondeten en het kampvuur.

We genieten van alweer een rustige, gezellige avond rond het kampvuur met een boekje, thee en geroosterde marshmallows en bespreken de planning voor de komende dagen. Als dat geen vakantie is !

Geplaatst door Exhalations 14:03 Gearchiveerd in Canada Tagged glacier columbian athabasca icewalk icefield parkers_ridge ptarmigan Reacties (0)

Canada & USA 2011- dag 10

Zaterdag 30 juli 2011 - Avonturen op het water

sunny 20 °C
Bekijk Canada & USA 2011 op Exhalations's reiskaart.

Route: Lake Louise - Field - Rampart Creek
Afstand: 150 km
Activiteiten: Yoho, Wildwater rafting, Icefields Parkway
Weer: zonnig
Wildlife: 1 zwarte beer
Overnachting: Rampart Creek Campground, Icefields Parkway

De wekker gaat af om 6u00 en het is ijskoud! We breken snel de tent af en vertrekken richting Yoho NP, voorbij Field.
We hebben gisteren een voormiddag raften geboekt op de Kicking Horse River via de firma Wildwater.com Rafting en kozen voor de "whitewater excitement".

We tekenen een waiver, zoals je dat hier voor alle 'gevaarlijke' (lees: alle) activiteiten moet doen. Hiermee nemen we alle verantwoordelijkheid van eventuele gevolgen op ons en doen we afstand van de mogelijkheid om de organisator te vervolgen. Je zou voor minder schrik krijgen, maar het blijkt hier een gewoonte die zelfs toegepast wordt als je gewoon maar een kano huurt.

We krijgen van die oude eighties truien, een swimsuit, een helm en een lifejacket en stappen op het busje dat ons naar de start van de tocht zal brengen.
Onderweg brengen de gidsen er al snel de ambiance in en worden in groepen onderverdeeld per gids. Wij krijgen gids Juan uit Colombia.
Na een lange uitleg over de gevaren van het raften, over wat je moet als je in het (ijskoude) gletsjerwater terecht komt en hoe je stammen en houtval kan vermijden, zijn we klaar om te vertrekken en stappen we in het opblaasbaar bootje.

rafting.jpg

De tocht begint rustig, we zitten beiden achteraan waar we de golven goed zien aankomen. Het duurt echter niet lang of we komen in versnellingen terecht van klasse IV. Ter vergelijking: de niagara falls is een klasse VI rapid. We wisselen allemaal van plaats en komen helemaal voorin de boot terecht.
Algauw zijn we doorweekt en sijpelt het ijskoude gletsjerwater door onze swimsuits. Gelukkig schijnt de zon en houdt de adrenaline ons goed warm !
Alsof het niet nat genoeg is, springt ulrike in het water om eventjes langs de boot mee te drijven (brrr!). Buiten deze vrijwillige duik is er niemand in het water gevallen.

rafting3.jpgrafting2.jpg

Als het raften voorbij is kleden we ons om en warmen we ons eventjes op met een theetje alvorens we vertrekken richting de Icefield Parkway.
Het is al middag als we aan de Icefield Parkway beginnen: een lange route tussen Banff NP en Jasper NP met prachtige uitzichten, midden in de bergen en tussen de gletsjers.
IMG_1765.jpgIMG_1771.jpg

We starten met een bescheiden picnic aan Bow Lake: crackers en smeerkaas, meer dan dit hebben we niet meer wegens gebrek aan een frigo en verse inkopen.
IMG_1742.jpgIMG_1746.jpgIMG_1756.jpg

Via Bow Summit en Peyto Lake komen we een stuk verder noordwaards en beginnen we uit te kijken naar een kampeerplek. Waterfowl campground blijkt vol te zitten, maar gelukkig vinden we nog een plekje op Rampart Creek campground.

IMG_1774.jpgIMG_1775.jpg

Nadat we de tent heben opgesteld bezoeken we Mistaya Canyon, een schoolvoorbeeld van potholes, en keren we terug naar Waterfowl Lake met de bedoeling om ons eventjes in het meer te wassen en wat te zwemmen. Wassen noch zwemmen lukken ons: we geraken amper tot aan de knieën in het ijskoude water.

IMG_1799.jpgIMG_1789.jpg

IMG_2927.jpgIMG_2928.jpg

We geraken wel aan de praat met Brett, een Canadees die aan Moraine Lake werkt en samen met enkele vrienden op een opblaasbootje het meer aan het verkennen is. Een rustig dobbertochtje op het meer zien we wel zitten en we vragen of we het opblaasbootje even mogen lenen.
Geen probleem, alleen is het bootje nogal krap (lees: kinderspeelgoed), is een peddel stuk en is er een lek in de bodem van het bootje. Brett verzekert ons dat we best naar een brug stappen en ons via het riviertje tot het meer moeten laten voeren. We vermoeden dat dit is omdat we op die manier in diep water kunnen vertrekken en zo bijkomende lekken vermijden door de kiezeltjes aan de oever van het meer.

Aan de brug laten we dus het bootje in het water, en vertrekken we vol vertrouwen op de rivier in het krappe opblaasbootje. Nog geen enkele seconden later komen we in een versnelling terecht, ditmaal zonder raftboot,helm, lifejacket en deftige peddels. We ontwijken een eerste boomstam maar stromen recht op een dwarse boomstam vol uitstekende takken. Een "pok" en een "pfieeut" later en we zitten tot ons midden in het stromende water met als enige houvast een drijvende boomstam. We horen zo de rafting-instructeur zeggen dat je dergelijke situaties ten allen tijde moet vermijden. Zucht !
Ulrike's reddingsinstinct komt boven en ze leidt me met nuchtere aanwijzingen tot een kiezeleilandje in het midden van de rivier. Van de geleende boot blijft niets meer over, maar dat is momenteel niet onze grootste zorg: eerst moeten we nog aan de oever zien te geraken en dit betekent dat we een ander stuk rivier moeten oversteken. In het halfdiepe water trotseren we opnieuw een versnelling en komen uiteindelijk veilig op het vasteland terecht.
Dat het water te koud is om in te zwemmen hebben we eventjes helemaal vergeten. Adrenaline zeker?

Met de moed tot in onze schoenen gaan we naar de tent van Brett en geven we het kapotte hoopje boot terug. Gelukkig vindt hij het niet al te erg! Gegeneerd rijden we weg van het meer, terug naar onze campground.

IMG_1813.jpgIMG_1814.jpgIMG_1822.jpgIMG_1820.jpg

Na een warme organic trekkersmaaltijd warmen we ons op aan het allereerste kampvuur dat we op eigen houtje hebben gemaakt en dat niet direct uitdooft ! De kleren laten we drogen aan de lucht en we hangen een bache op om de komende regen tegemoet te komen. Ik ruim nog even de inhoud van de auto op en na wat lezen en een theetje bij het kampvuur gaan we uiteindelijk slapen.
IMG_1817.jpgIMG_1824.jpg

Wat een dag !

Geplaatst door Exhalations 9:18 Gearchiveerd in Canada Tagged horse rafting icefields parkway kicking yoho Reacties (0)

Canada & USA 2011- dag 9

Vrijdag 29 juli 2011 - Hiken en hiken

semi-overcast
Bekijk Canada & USA 2011 op Exhalations's reiskaart.

Route: /
Afstand: /
Activiteiten: Lake Louise, Lake Agnes & Big Beehive, Plain of Six Glaciers
Weer: zonnig-bewolkt
Wildlife: eekhoorns
Overnachting: Johnston Canyon Campground, Banff NP

Vandaag staan we om zeven uur op en kleden we ons snel aan om naar Lake Louise te vertrekken en de toeristen voor te zijn. Op het programma staat de combinatie van de Lake Agnes & Big Beehive trail en de Plain of Six Glaciers trail, goed voor een 18 km.
Na wat auto start-perikelen en een verse koffie en koffiekoeken parkeren we rond negen uur de auto aan Lake Louise.
We zijn bij de eersten en hebben het uitzicht op het meer voor ons alleen.

IMG_1622.jpg

We starten de wandeling van Lake Agnes and the Big Beehive vol goede moed en komen al gauw terecht aan Mirror lake en vervolgens aan het theehuisje bij Lake Agnes. Het is nog vroeg en er is niet veel volk te bespeuren.

IMG_1627.jpgIMG_1634.jpg

Na een heerlijke thee trekken we verder, met een stevige klim tot op de top van de Big Beehive (2270m). Onderweg worden we verrast door een regenboog over Lake Agnes.

IMG_1638.jpgIMG_1650.jpgIMG_1658.jpg

Als we eindelijk de top van de Big Beehive bereiken, hebben we een prachtig uitzicht over het melkachtige blauwgroene Lake Louise. Een aanrader !

IMG_1677.jpg

Na de klim trekken keren we niet terug naar Lake Louise maar trekken we verder via de Highline Trail richting Plain of the Six Glaciers. Het weer slaat om en we eindigen aan de voet van de gletsjers in een koude miezeregen. In het teahouse helemaal boven drinken we een warme kom bonensoep alvorens we de terugtocht richting Lake Louise aanvatten. We kruisen een hele reeks 'wandelaars' die de rotsen en modder op slippers trotseren. Ze moesten eens weten hoe koud en nat het daarboven is !

IMG_1695.jpgIMG_1694.jpg

Via het wandelpad langs Lake Louise komen we rond twee uur moe maar voldaan terug aan bij de auto. We deden vijf uur over deze tocht, met inbegrip van een thee- en soeppauze., niet slecht!

Na wat inkopen keren we terug naar de camping, doen we een klerenwasje en genieten we er van een welverdiende douche (dat was ondertussen ook al twee dagen geleden, wegens gebrek aan sanitair in de campings).

We zijn nog niet terug aan onze tent, of de kinderen van de buren komen ons al hulp aanbieden om ons vuur aan de praat te krijgen. Ze zijn de hele avond niet meer weg te slaan van ons kampvuur. Al hebben we ondertussen -eindelijk- door hoe we het kampvuur gaande houden en heeft Ulrike zich al helemaal toegespitst op het houthakken.

IMG_1719.jpg

Na een vermoeiende dag kruipen we (alweer met de oordoppen) onder wol voor wat een érg koude nacht zou worden.

Geplaatst door Exhalations 13:14 Gearchiveerd in Canada Tagged lake_louise lake_agnes big_beehive plain_of_six_glaciers Reacties (0)

Canada & USA 2011- dag 8

Donderdag 28 juli 2011 - Wildlife

sunny 15 °C
Bekijk Canada & USA 2011 op Exhalations's reiskaart.

Route: Kananaskis - Lake Louise
Afstand: 144 km
Activiteiten: Moraine Lake, Banff
Weer: zonnig-bewolkt
Wildlife: 1 zwarte beer, 2 bighornsheep, 1 hoary marmot, 1 pika, vele eekhoorns
Overnachting: Johnston Canyon Campground, Banff NP

Vandaag rijden we zoals voorzien naar Banff NP. We kiezen om niet de hoofdweg te nemen (een autostrade in een nationaal park, dat kom je niet vaak tegen!) maar om de rustigere Bow Valley Parkway te nemen. Deze baan staat er om gekend dat er vaak wildlife gespot wordt langs de weg.

Het was kennelijk een goed idee want we spotten al meteen een zwarte beer langs de weg. Indrukwekkend! We blijven rustig in de auto toekijken hoe het enorme en schattige dier aan het grazen in de berm. De dag begint goed!

IMG_1519.jpgIMG_1521.jpg

Op de Bow valley parkway, tussen Lake Louise en Banff, installeren we onze tent op de Johnston Canyon Campground.

Van daaruit verkennen we Moraine Lake, een prachtig azuurblauwen meer aan de voet van hoge bergtoppen. Een korte wandeling naar de top van de Pile Of Rocks geeft ons een mooi uitzicht over het meer. Boven maakt de aanwezigheid van een Hoary Marmot de ervaring compleet.

IMG_1538.jpgIMG_1549.jpgIMG_1562.jpgIMG_1595.jpg

Er zijn nogal wat toeristen die deze wandeling van 1 km doen en we besluiten ter aanvulling een iets rustigere wandeling te doen van 6 km: Consolation Lakes Hike.
Een wandeling die aanvankelijk niet zo boeiend lijkt blijkt te leiden tot een prachtig meertje een de voet van een gletsjer, omgeven van vele rotsblokken. We klauteren over de rotsblokken heen en genieten van het uitzicht.
De vele eekhoorns en pika's nemen we er maar graag bij.

IMG_1582.jpgIMG_1586.jpg

Na de wandeling rijden we naar het stadje Banff en drinken we een Starbucks koffie. We profiteren van de free wifi om wat mails te sturen naar vrienden en familie en winkelen in de lokale winkeltjes. Gevolg: ik koop een lekker warme en zachte trui/jas die ik diezelfde avond nog aantrek.

Onderweg terug naar de camping komen we nog enkele Bighorn sheep tegen. Vandaag blijkt dan toch een dag te zijn in het teken van wildlife!

IMG_1604.jpg

s'Avonds proberen we alweer een kampvuur te maken. Ondertussen hebben we wel al begrepen dat we de houtblokken absoluut eerst in stukken moeten hakken om het vuur aan de praat te krijgen. We vragen aan de buren of we even hun bijl mogen lenen en al gauw verzamelen de buren aan ons kampvuur: de vrouw hakt de houtblokken in stukken, de kinderen tonen ons hoe je je kampvuur best start en de andere buren komen nieuwsgierig kijken hoe de twee belgen er niets van bakken en geven gretig tips mee. Gênant, maar om 20u brandt ons kampvuur als nooit tevoren !

IMG_1606.jpg

Geplaatst door Exhalations 12:02 Gearchiveerd in Canada Tagged banff lake_louise moraine_lake Reacties (0)

Canada & USA 2011- dag 7

Woensdag 27 juli 2011 - hiken en grenzen

semi-overcast 17 °C
Bekijk Canada & USA 2011 op Exhalations's reiskaart.

Route: Many Glacier - Kananaskis
Afstand: 380 km
Activiteiten: Iceberg Lake Trail, grensoversteek naar Canada
Weer: zon en bewolkt
Wildlife: whitetail deer
Overnachting: Bow Valley Campground, Kananaskis PP

Alweer vroeg opgestaan en vertrokken voor de Iceberg Lake Trail (14 km heen en terug). De voorbije dagen werden nogal wat beren gespot langs deze wandeling en de berenschrik zit er bij mij nog wat in. Daarom overtuig ik Ulrike om de wandeling te doen met de begeleiding van een ranger en bijhorende groep. Maar al gauw krijgen we het op onze heupen van het érg trage tempo en de vele uiteenzettingen over beren en bloemen en dergelijke. We besluiten de groep en ranger te laten voor wat het is en trekken zelf verder op pad.

We maken veel kabaal om de beren te laten weten dat er volk op komst is, zodat we ze niet zouden opschrikken. Ik klap en roep af en toe en maak van de gelegenheid gebruik om - nogal zenuwachtig luid- te tetteren en te zingen. Ondanks mijn lawaai komen we onderweg toch een whitetail deer tegen die aan het grazen is langs het pad.

IMG_1458.jpgIMG_1467.jpg
We kruisen ook een man die met revolver op zak wandelt. Nogal drastische beschermingsmaatregelen, als het ook al met geroep en bear spray kan! Ah, die amerikanen toch.

Na een goeie klim en een sneeuwveld komen we aan de Iceberg Lake. De ijsbrokken drijven op het meer en we genieten van het tafereel. Daar waar we onderweg een stralende zon hadden is het hier boven wel erg koud en nat. We krijgen het snel koud en beslissen terug te keren.

IMG_1477.jpgIMG_1480.jpgIMG_1467.jpgIMG_1484.jpg

Ongeveer vijf uur later zijn we terug in Many Glacier. We eten een heerlijke burger in de diner van de Swiftcurrent Inn en vertrekken richting Canada.

We rijden de hele namiddag richting Banff. De grens steken we zonder al te veel problemen over en we merken al snel dat de canadesen een zwaardere voet hebben dan de amerikanen. Snelheidsbeperking wordt hier precies niet zo nauw genomen als in de USA en we passen ons ook héél snel aan aan deze gewoonte. Eindelijk kunnen we ook de afstanden in km aflezen en zijn we van de miles verlost !

IMG_1490.jpgIMG_1494.jpg
De eerste Canadese uitzichten lijken erg veel op de uitzichten in Montana: verre, wijde uitzichten met velden en bloemetjes.
We slaan even wat (dure!) proviand in bij een supermarkt en rijden zo ver mogelijk door richting Bannf BP.

Rond acht uur rijden we al eventjes voorbij de grootstad Calgary en besluiten we uiteindelijk een kampeerplek te nemen in Kananaskis aan de Bow Valley Campground lang de Bow River. Deze grote campground is al veel minder streng wat de beren betreft. Er is geen controle en we bespeuren zelfs afvalresten open en bloot op de bearproof vuilcontainers. Zouden de canadesen minder streng en belerend zijn dan de amerikanen? We bespeuren ook geen interpretive program en park rangers....

IMG_1497.jpg

Na een lichte maaltijd en een afwas in de ver afgelegen sanitaire blok (een luxe!) starten we aan het kampvuur. We zijn nog steeds geen pro en tellen meerdere pogingen alvorens we de marshmallows op het kampvuur kunnen roosteren.

IMG_1510.jpg

Mijn voornemen om niet meer in een tent te slapen laat ik dan toch maar varen, maar dankzij een paar oordopjes heb ik geen last van de onbekende geluiden en slaap ik deze nacht als de beste !

Geplaatst door Exhalations 11:06 Gearchiveerd in Canada Tagged valley bow kananaskis iceberg_lake_trail Reacties (0)

Canada & USA 2011- dag 6

Dinsdag 26 juli 2011 - regen en nog eens regen

rain 10 °C
Bekijk Canada & USA 2011 op Exhalations's reiskaart.

Route: Apgar - Many Glacier
Afstand: 112 km
Activiteiten: going to the sun road, korte wandeling
Weer: regen, regen, en kou !
Wildlife: moose en baby-moose
Overnachting: Many Glacier Campground, Glacier NP

Vandaag staan we vroeg op want er staat veel op het programma. Net op tijd voor de regen plooien we de tent op en vertrekken we voor de Going To The Sun Road. Helaas zit het weer niet mee en doen we de hele route in de regen en kou. Uitstappen proberen we te beperken want de wind snijdt en het is ijzig koud. We hadden hoge verwachtingen van deze naar het schijnt prachtige rit, maar hebben er helaas niet erg van kunnen genieten. De route zelf is nog maar één week geopend omwille van de sneeuw op het hoogste punt van de route, de Logan Pass.

IMG_1378.jpg
IMG_1385.jpg
IMG_1398.jpg

Via St Mary komen we terecht in Many Glacier. Om elven zetten we de tent op aan de Many Glacier Campground vlak aan de Swiftcurrent Inn.
Onze plannen om de Iceberg Lake Trail te doen stellen we dan maar even uit tot de volgende dag. De regen gooit onze planning een beetje overhoop en we besluiten om het bezoek van morgen aan Waterton Lakes NP dan maar te annuleren om toch maar de Iceberg Lake Trail te kunnen doen en een stukje van Glacier NP te kunnen zien.

IMG_1426.jpg

We rijden een beetje rond op zoek naar wildlife, maar vandaag zit ons niet mee en we spotten helemaal geen dieren. Uiteindelijk besluiten we een korte tocht te wagen in de regen, trekken onze regenbroek en -jas aan en kiezen voor de Appekunny Falls Trail (3 km heen en terug). Na de korte maar natte klim naar een waterval keren we terug naar Many Glacier en warmen ons op met een goeie hete koffie aan de open haard in de imposante inkomhal van het Many Glacier Hotel. Gezelligheid troef!

IMG_1429.jpg

Eenmaal we opgewarmd zijn keren we terug naar de camping en koken we een pittige chili con carne. Na het eten gaan we voor de tweede keer naar een interpretive program in het amfitheater. Deze keer geen les over berensporen maar een native american speak waarbij een indiaan verhalen vertelt over de geschiedenis van de indianen en daarbij liedjes zingt. Het - voornamelijk amerikaanse- publiek zingt gretig mee met de liedjes over Naapi en de wolven van Grinnel Lake. De Indiaan sluit de avond af met een samenzang van Somewhere over the Rainbow, en ik kan het niet laten en ben helemaal gecharmeerd van het enthousiasme en de gezelligheid waarmee iedereen zonder gêne meezingt...

IMG_1434.jpg

Na verloop van het 'program', wil ik mezelf geruststellen en vraag ik aan de ranger of er vaak beren gespot worden zo midden in een campground. Ik heb namelijk geen zin in een tweede slapeloze nacht met angsten voor een gebeurtenis die allicht niet vaak voorkomt: een beer in de tent.
Helaas stelt de ranger me hier écht niet gerust: hij vertelt doodleuk dat er een halfuurtje geleden een beer rondzwierf op de parking van de camping. Slik!!

Nog geen twee seconden later merken we nogal wat commotie rond de parking. Ik denk meteen aan die beer, maar gelukkig blijkt de commotie niet door een beer, maar door een moose en baby moose veroorzaakt te zijn. We houden braaf afstand en genieten van het zicht van twee enorme beesten die we nooit eerder zagen.

IMG_1446.jpg

Na deze heerlijke eerste wildlife ervaring, beginnen we aan het kampvuur. Helaas, na vijftien pogingen en vele tips en takken van de buren, gaan we tevergeefs gaan slapen zonder kampvuur. Volgende keer beter!

's Nachts doe ik geen oog dicht. Ik hoor met zekerheid een beer snuffelen rond de tent en maak Ulrike midden in de nacht wakker. Na een tijdje besef ik dat het gesnuffel eigenlijk een snurkende man is. Ik val uiteindelijk in slaap en beloof mezelf de nacht erop niet meer in een tent te slapen.

Geplaatst door Exhalations 11:03 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged native indian glacier moose bear campground speak many_glacier appekunny Reacties (0)

Canada & USA 2011- dag 5

Maandag 25 juli 2011 - Cowboy life on a ranch

semi-overcast 18 °C
Bekijk Canada & USA 2011 op Exhalations's reiskaart.

Route: Charlo - Apgar
Afstand: 173 km
Activiteiten: paardrijden met een cowboy; rijden; kamperen tussen de beren van Glacier NP
Weer: bewolkt
Wildlife: sporen van een poema en van beren
Overnachting: Fish Creek Campground, Glacier NP

Na een heerlijke nacht in de hut van de ranch maken we ons klaar voor het ontbijt. het ontbijt wordt opgediend in de living van Karen, de gastvrouw. De living staat vol met jachttrofeeën: er hangen berenvellen, opgezette elandenkoppen steken er uit de muren en er staat een enorme opgezette beer. Karen maakt een heerlijk ontbijt klaar met gebakken spek, eieren, american pancakes, maple syrup,... alles erop en eraan. We zitten aan een grote tafel samen met Karen en praten over de verschillen tussen de USA en Europa. Karen vertelt dat het hele gebied eigendom is van de indianen, en dat zijzelf afstamt van de tribals. We vernemen ook dat er al een hele week een baby-beer rondhangt op de ranch, waarschijnlijk een kleintje die z'n moeder verloren is en nu uitgehongerd bij de ranch rondhangt in de hoop op eten.

IMG_2891.jpg

Wanneer ons buikje vol zit en de paarden klaar zijn, gaan we richting de stallen en klimmen we elk op een paard. Ulrike krijgt Sweet Peaches toegewezen en ik mag op Snippy rijden. Onze cowboygids is een jong en verlegen ventje maar heeft blijkbaar al meerdere cowboy-wedstrijden gewonnen. Het paardrijden is heel ontspannend, we voelen ons al gauw echte cowgirls. We rijden in de bossen en de heuvels en onze gids wijst ons de sporen van een poema aan. We gaan op zoek naar beren maar zien helaas (of misschien eerder gelukkig) enkel de sporen van een berenaanval. We gaan ook op zoek naar de weggelopen paarden van de ranch, maar komen ze niet tegen. Na een tweetal uren op de rug van de brave paarden keren we terug naar de ranch. We nemen afscheid van Karen en van het klein schattig katje van de ranch en stappen met stijve benen in de auto en vertrekken richting Glacier NP.

IMG_2894.jpg IMG_2907.jpg

Onderweg slaan we eten en water in en doen we een poging om te tanken. We picknicken langs het imense Flathead Lake en genieten van het zonnetje en het ijskoude water.

IMG_1326.jpg

Nadien rijden we via Kalispell, langsheen jonge amerikanen op de baan met bordjes als "i once was a prostitute but now i'm saved by jesus" en dergelijke.

IMG_1350.jpg

Via West Glacier komen we toe in Glacier National Park. Aan de inkom van het park krijgen we meteen te horen dat de meeste campings bijna vol zijn en raadt de ranger ons aan om naar de dichtsbijzijnde campground te gaan. Wanneer we toekomen aan de Fish Creek campground installeren we ons op één van de twee laatste plekjes. De ranger aan het onthaal heeft Ulrike's naam echt niet verstaan en tikt een volledig verkeerde naam in. Vanaf nu heet ze dus Ulirke Trike. We worden door bordjes en door de rangers al meteen gewaarschuwd voor de beren. Kamperen in bear-country houdt in dat je je campsite bear-proof moet houden. Met andere woorden: geen eten of drinken laten slingeren, geen potten/pannen en kookgerief (ook al is het afgewassen), geen toiletgerief en alles waar een bloemengeurtje aan zou kunnen hangen. Alles met een geurtje moet in de auto blijven, behalve wanneer je het nodig hebt.

IMG_1357.jpg

Het 'sanitair' van de camping stelt niet veel voor: wc's een lavabo en een waterkraantje. Douches zijn er niet. En dit zou volgens ons boekje één van de meest voorziene campgrounds zijn van Glacier NP! Toch is het een heel mooie camping, midden in het bos en vlak aan Lake McDonald.

IMG_1363.jpg

De campsites hebben ook allemaal een houten tafel met bankje, een firepit en kiezelsteentjes op de plaats waar je je tent kan opstellen. Auch!

We besluiten dan maar snel een omwegje te doen langs het winkeltje van Apgar en kopen daar een bache voor onder de tent en houtblokken en bearspray. De houtblokken zijn nodig want je mag geen hout sprokkelen in het park dus moet je hout kopen. Bearspray is dan weer noodzakelijk om je te verweren wanneer je door een beer aangevallen zou worden. Vooral nuttig op wandelingen indien je een beer op het pad zou verrassen. De bearspray (in feite gewoon een pepperspray met andere label op) hou ik vanaf dan altijd op zak (je weet maar nooit!).

Terug op de camping zetten we voor het eerst onze gloednieuwe tent op zonder al te veel moeite dankzij het handige kleurensysteem van the North Face. Wanneer we beginnen koken komt de ranger langs en laat hij nogmaals weten dat we het kookwater van de spaghetti moeten opvangen in de afwasbak en samen met het afwaswater we in de daarvoor voorziene lavabo uitgieten (mag zeker niet op de grond!). Het is toch even wennen om te koken zonder de morsen!

Na het eten en afwassen gaan we naar het "interpretive program" over beartracking. We merken al gauw dat "interpretive" hip is en dat amerikanen op vakantie graag educatieve avondprogramma's volgen. In het amfitheater leer de ranger ons alles over het herkennen van sporen van beren, poema's, wolven en herten. Het is een beetje saai, maar toch boeiend om te zien hoe sommige kinderen rondlopen met een ranger-hoed die volstaat met junior-ranger-badges van verschillende nationale parken.

Nadat we alles over beartracking geleerd hebben dat er valt te leren, starten we aan ons kampvuurtje. We maken een pyramide van papier en een klein beetje (illegaal gesprokkelde) takjes en beginnen vol moed. Al snel blijkt dat een kampvuur maken met enkel papier en dikke houtblokken niet zo makkelijk gaat. Veel pogingen en zippblokjes later hebben we eindelijk vuur en roosteren we marshmallows als dessert.
Als dat geen vakantie is!

IMG_1371.jpg

Het wordt snel donker en we gaan slapen in onze tent. We zijn echt tevreden van de nieuwe tent, ze weegt maar 2,8 kg en er is echt meer dan voldoende ruimte voor 2 personen (toch in vergelijking met onze vorige lightweight tent van de decathlon).
Slapen lukt me die eerste nacht niet zo goed. Ik hoor allerlei vreemde geluiden en denk de hele tijd dat er misschien wel een beer rond de tent hangt... brrrrr

Geplaatst door Exhalations 11:11 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged park lake glacier national horseback riding bears mc ranch campground glacier_np donald apgar Reacties (0)

(Berichten 11 - 20 uit 26) « Pagina 1 [2] 3 »